Blog

Poznaj naszą wiedzę.
05
Wrz

Różne rodzaje alergenów i reakcje organizmu na poszczególne z nich

Schorzenia na tle alergicznym uznawane są obecnie za jedne z najbardziej rozpowszechnionych chorób cywilizacyjnych. Z powodu alergii cierpi około 10-30% ludności na całym świecie. Co gorsze w większości przypadków choroba ma postać przewlekłą, przez co wymaga długoletniego leczenia. Jakby tego było mało, do dziś nawet najznamienitsi naukowcy nie do końca znają przyczyny alergii. Jedyne, czego są pewni to, że stanowią one anormalną reakcję układu immunologicznego na określone czynniki alergenne.

Rodzaje alergenów

Alergeny są to substancje lub też czynniki, powodujące reakcję uczuleniową. Droga, którą dostają się do ludzkiego organizmu decyduje o konkretnym rodzaju alergii – wziewnej, pokarmowej bądź kontaktowej. Do najpopularniejszych alergenów wziewnych zaliczają się roztocza kurzu domowego, pyłki roślin, sierść zwierząt domowych, a także pleśń. Z kolei alergeny pokarmowe, które najczęściej wywołują reakcje alergiczną to orzechy, czekolada, mleko, owoce cytrusowe, jaja i zboża (szczególnie pszenica). Wreszcie alergeny kontaktowe, równie często powodujące nieprzyjemne dolegliwości to przede wszystkim biżuteria, zapięcia zegarków, sprzączki pasków oraz metalowe guziki. Dodatkowo alergolodzy i dermatolodzy wskazują na tzw. alergeny zawodowe, wynikające ze środowiska pracy niektórych osób. Są to np. lateksowe rękawiczki w przypadku pracowników medycznych.

Objawy poszczególnych alergii

Zdecydowanie najczęściej alergeny przedostają się do ludzkiego organizmu przez skórę oraz błony śluzowe. Przy alergii wziewnej alergeny w postaci roztoczy kurzu lub pyłków roślin wdychane są do organizmu wraz z powietrzem i stamtąd docierają aż do błony śluzowej górnych dróg oddechowych. Wówczas wywołują m.in. napady duszności astmatycznej, obrzęki krtani, ostry kaszel, katar z nosa, a także zaczerwienienie śluzówki oczu i łzawienie. Alergeny pokarmowe docierają do organizmu oczywiście wraz ze spożywanymi posiłkami, które zawierają w sobie uczulający składnik. Przenikają przez błonę śluzową przewodu pokarmowego, wywołując uciążliwe biegunki, zaparcia, bóle brzucha, wysypkę i rumień na skórze. W końcu alergeny kontaktowe objawiają się na ciele w postaci obrzęków, podrażnień, wysypki i swędzenia skóry, a nawet pieczenia i łzawienia oczu.

Leave a Reply